Logga inAnvändarnamn
Logga in mig automatiskt    
Bli medlem
Bli medlem
Logga in för att läsa dina meddelanden
Logga in för att läsa dina meddelanden
Forumindex » Nordiska språk

Skapa nytt ämne   Svara på ämnet
Språkförsvarets seminarieserie
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
olpe
Yngling


Registreringsdatum: 08 maj 2006
Inlägg: 96
Ort: Skarpan

InläggPostat: tis sep 08, 2009 5:29 pm    Rubrik: Språkförsvarets seminarieserie Svara med citat

Lite reklam för Språkförsvarets seminarieserie som nog kan vara av intresse för nordister i synnerhet och språkintresserade i allmänhet:

Språkförsvaret anordnar en seminarieserie tillsammans med ABF om svenskans ställning i EU och den nordiska språkgemenskapens och finlandssvenskans betydelse för svenska språket. Plats: ABF-huset, Sveav. 41, Stockholm. Inträde: 50 kr.

I.

"Så spikar vi svenskan i EU!" 19/9 2009
- seminarium om svenskans ställning i EU.


Det finns naturligtvis olika uppfattningar om hur svenskan ska försvaras i EU. Betänkandet "Värna språken" föreslog att företrädare för Sverige i EU normalt skulle använda svenska när tolkning erbjuds. Detta gick dock regeringen och riksdagsmajoriteten emot, då språklagen antogs den 20 maj i år.

Inledare: Maria Bodner Gröön, konferenstolk; Ulf Holm, Miljöpartiet och f.d. EU-parlamentariker samt Birgitta Lindgren, Språkrådet. Möteslokal: Fabiansalen - tid: 13.00 - 15.30

II.

"Håller språken ihop Norden?" - 21/10 2009
- seminarium om den nordiska språkgemenskapen.


Från Grönland i väster till Karelen i öster. Från Svalbard i norr till strax söder om dansk-tyska gränsen. 8 tidszoner och 25 miljoner människor. Något av de centralskandinaviska språken, danska, norska och svenska, är första eller andraspråk inom ett enormt landområde. Kan detta bestå? Är det ens önskvärt? Vilka motkrafter finns?

Inledare: Sinikka Bohlin, riksdagsledamot och ordförande i Nordiska rådet, m.fl. Möteslokal: Beskowsalen - tid: 18.00 - 20.30.

III.

"Försvinner svenskan i Finland?" - 26/11 2009
- seminarium om finlandssvenskan och åländskan.


Svenska har talats i Finland sedan tidig medeltid och var dessutom administrativt huvudspråk till tidigt 1900-tal. Men hur står det egentligen till med svenskan idag? Andelen finländare med svenska som modersmål fortsätter att sjunka. Riskerar den att försvinna? Vad görs och vad bör göras för att stärka svenskan i Finland? Och vilket ansvar har vi i Sverige?

Inledare: Andrea Reuter, filmvetare och projektledare på Svenska Filminstitutet; Björn Sundell, utredningsansvarig på tankesmedjan Magma; Reinhold Enqvist, författare; och Anders Eriksson, lagtingsledamot och ordförande för partiet Ålands Framtid. Möteslokal: Fabiansalen - tid: 18.00 - 20.30
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
olpe
Yngling


Registreringsdatum: 08 maj 2006
Inlägg: 96
Ort: Skarpan

InläggPostat: tor okt 08, 2009 6:17 pm    Rubrik: Språkförsvarets seminarieserie, forts. Svara med citat

Lite uppdaterad information om de två kommande seminarierna. Bägge äger rum i ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 50 kr.

Onsdag 21 oktober kl 18.00-20.30
HÅLLER SPRÅKEN IHOP NORDEN? – om den nordiska språkgemenskapen
Från Grönland i väster till Karelen i öster. Från Svalbard i norr till strax söder om dansk-tyska gränsen. 8 tidszoner och 25 miljoner människor. Något av de centralskandinaviska språken, danska, norska och svenska, är första eller andraspråk inom ett enormt landområde. Kan detta bestå? Är det ens önskvärt? Vilka motkrafter fnns? Inledare: Olle Josephson, docent i nordiska språk, f.d. chef för Språkrådet; Olaug Rekdal, lektor i norska, läromedelsförfattare, Jørgen Christian Wind Nielsen, ordförande för Modersmål-Selskabet i Danmark, medlem av Dansk Sprognævns representantskap. Avstamp med Ana Martinez, författare och estradör.

Torsdag 26 november kl 18.00-20.30
FÖRSVINNER SVENSKAN I FINLAND? – om finlandssvenskan och åländskan
Svenska har talats i Finland sedan tidig medeltid och var dessutom administrativt huvudspråk till tidigt 1900-tal. Men hur står det egentligen till med svenskan idag? Andelen fnländare med svenska som modersmål fortsätter att sjunka. Riskerar den att försvinna? Vad görs och vad bör göras för att stärka svenskan i Finland? Och vilket ansvar har vi i Sverige?
Inledare: Andrea Reuter, flmvetare och projektledare på Svenska Filminstitutet, Björn Sundell, utredningsansvarig på tankesmedjan Magma, Reinhold Enqvist, författare, och Anders Eriksson, lagtingsledamot och ordförande för partiet Ålands Framtid, Ida Asplund, jurist, Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Nordiska språk Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional

Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005